Ga naar de inhoud

Blog

Februari

Beste ondernemer,

De eerste maand van het jaar 2024 is voorbij en in de vorige editie van De Uitstraling had ik het volgende geschreven: “Wie jij bent als ondernemer binnen jouw onderneming, bepaalt de resultaten die jij behaalt.”
Nu is de vraag: “Wie ben jij dan als ondernemer binnen jouw onderneming?” Ben jij die ondernemer die elke dag door de beweging heengaat, je ding doet en het prima vindt zoals het gaat of vecht jij elke dag voor jouw leven als ondernemer? Want het maakt wel degelijk uit hoe jij elke dag komt opdagen binnen
jouw onderneming.

De resultaten hiervan kan je zien in de eerste maand van dit jaar. De feestdagen zijn dan voorbij; we hebben op 31-12-2023 geroepen wat onze goede voornemens zijn en dan begint ‘Dry January’. Traditioneel de maand waar veel consumenten als doelstelling hebben geen alcohol te drinken en traditioneel de maand waar voor veel ondernemers de omzet lager uitvalt dan begroot. Dan begin je als ondernemer al met een achterstand.


Een cirkelpatroon dat zich elk jaar weer herhaalt.
Hoe jij elke dag komt opdagen heeft invloed op het resultaat dat jij behaalt. Vecht jij voor elke klant? Vecht jij voor iedere euro die jouw product of dienst kan opbrengen? Vecht jij om elke dag jouw competenties te versterken? Haal jij het maximale uit jezelf en uit jouw medewerkers als jij die hebt?


“Hoe jij elke dag komt opdagen, heeft invloed op het resultaat dat jij behaalt”
Als jij nu reflecteert op de vragen die ik hierboven gesteld heb, wat zie je dan? Zie jij dan jezelf als die ondernemer die elke dag vecht voor zijn leven binnen zijn onderneming? Of kom jij er dan achter dat jij door de beweging heen bent gegaan de afgelopen maand denkende dat die resultaten uit zichzelf naar jou toe zouden komen?


Als jij oprecht tegen jezelf kan zeggen dat jij die ondernemer bent die elke dag vecht voor zijn leven binnen de onderneming, ga dan vooral zo door! Ben jij die andere ondernemer? Dan heb jij nog elf maanden om de opgelopen achterstand in te halen en in februari anders te komen opdagen. Ik heb als doel het maximale uit jou te halen zodat jij het maximale uit jouw onderneming haalt.

Januari

Beste ondernemer,

Het jaar 2023 is een fantastisch jaar voor jou geweest. De doelstellingen zijn behaald en jouw onderneming
loopt als een geoliede machine. Van personeelstekort heb jij nog nooit van gehoord en iedere klant die jij hebt
geholpen met jouw producten of diensten is helemaal tevreden. Elke uitdaging ben jij tegemoet gegaan alsof
het niets voorstelt en het is jou volledig voor de wind gegaan.

Als dit jouw jaar als ondernemer is geweest, kan jij dan stellen dat jij bent gegroeid als ondernemer of heb jij geluk gehad dat de omstandigheden dusdanig waren dat daar de groei uit is gekomen? Stel jezelf de vraag of jij daadwerkelijk
alles uit jouw onderneming hebt gehaald. Waren al jouw acties erop gericht om het maximale uit jouw producten of diensten te halen?


Wie jij bent als ondernemer binnen jouw onderneming, bepaalt de resultaten die jij behaalt. Ben jij niet tevreden met de resultaten dan zal je moeten kijken naar de keuzes die je niet hebt gemaakt. Persoonlijke groei ligt namelijk altijd
in de oncomfortabele keuzes die jij moet maken en jij zal de uitdagingen aan moeten gaan die voor je liggen. Daar zit de groei als ondernemer.


Voor een aantal ondernemers is 2023 geen gemakkelijk jaar geweest door de omstandigheden in de markt. Er is krapte op de arbeidsmarkt, de kosten zijn gestegen, de inflatie is hoog en de marges staan onder druk. Hier heb je als ondernemer ook in 2024 geen invloed op. Maar als jij je laat beïnvloeden door die omstandigheden dan maak je niet de groeikeuzes die jij kan maken als ondernemer.


Kies jij er dit jaar voor om als pingpongballetje van links naar rechts geslagen te worden of kies jij er dit jaar voor om die krachtige ondernemer te zijn die bepaalt waar dat pingpongballetje naartoe gaat? Zet jij dit jaar die gedreven ondernemer die zijn doelstellingen met kracht en snelheid overtreft op het speelveld? Ik heb als doel het maximale uit jou te halen zodat jij het maximale uit jouw onderneming haalt.